Dorpsraad Steyl

 

Dorpsraad

Dörpshóes Rochus

Nieuws

Agenda

Geldzorgen?

Beste inwoner van Venlo,

 Armoede raakt de hele samenleving. De gemeente voert hiervoor een aantal regelingen uit. Soms als gemeente, soms in opdracht van het rijk.

Als gemeente Venlo willen wij niet alleen doen wat verplicht is. We willen ook graag helpen waar dat kan. Armoede is immers meer dan regelingen.

Daarom willen we met inwoners van Venlo in gesprek. Met zoveel mogelijk mensen.  Met jou dus ook. We willen graag weten wat er in de praktijk goed werkt en wat echt helpt.

En ook wat er beter kan. Of misschien moet iets helemaal anders? Daarom zoeken we jou!

 

Waarom zou je hieraan meedoen?

Als gemeente maken wij een verandering door. We willen niet alleen praten over, maar juist met onze inwoners bij het maken van nieuwe plannen.

En dat kan het beste als we ook met elkaar het gesprek voeren. Soms is dat voor ons even wennen, en mogelijk ook voor jou.

Maar als we dit oprecht allemaal willen, dan lukt het ons ook. En komen we samen een heel eind.

 

Wat gaan we doen?

We organiseren 2 soorten bijeenkomsten. Dialoogsessies en focusgroepen. Hieronder leggen we uit wat we gaan doen tijdens deze sessies en voor wie ze zijn bedoeld

 

  1. De dialoogsessies

We organiseren meerdere dialoogsessies. Tijdens deze sessies gaan we in gesprek. Met elkaar en uitvoerig, want ze duren 2 keer een halve dag.

Samen verkennen we een onderwerp. Welke problemen zijn er, welke ideeën? En samen zoeken we naar de beste oplossingen.

Voor de dialoogsessies zijn alle inwoners van Venlo welkom. Dus ook als jezelf niet in armoede leeft maar wil bijdragen aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

 

  1. De focusgroep

Leef jij nu of leefde jij eerder zelf wel in armoede, dan kun je ook meedoen in één van de focusgroepen. In anderhalf uur bespreken we wat leven in  armoede betekent voor jou. Wat het met jou doet. We verzamelen samen zoveel mogelijk kennis en informatie. Zodat er straks oplossingen uitkomen die jou en lotgenoten ook echt helpen. Vanzelfsprekend gaan wij zorgvuldig met jouw privacy om.

 

Nieuwsgierig naar wat we gaan doen? Lees dan verder.

 

De Dialoogsessies

We werken met 5 verschillende persoonsprofielen. Per profiel hebben we 2 keer een dialoogsessie van een halve dag. We gaan samen, per profiel, in gesprek over wat er speelt en wat er komt kijken. En hoe we onze hulp en ondersteuning kunnen verbeteren zodat deze aansluit bij dat ene profiel.

We zoeken oplossingen die inwoners echt gaan helpen. Dat doen we met elkaar en met helpende organisaties. Samen bedenken we hoe het beter kan.

En hoe niet alleen de gemeente maar ook jij kan bijdragen aan minder armoede in Venlo?

 

Dus bij welk profiel sluit jij aan? En natuurlijk mag je ook bij meerdere persoonsprofielen meepraten.

(a) kwetsbare jongeren

(b) gezinnen met kinderen

(c) AOW-gerechtigden

(d) nieuw in Nederland

(e) volwassenen.

 

Ook kun je tijdens de dialoogsessies jouw verhaal delen als je zelf in armoede leeft of hebt geleefd. Dat zou stoer zijn, enorm dapper zelfs. Het helpt ons om vanuit de praktijk oplossingen te ontwikkelen die ook echt gaan helpen. Dit mag maar hoeft natuurlijk niet. Want we begrijpen ook dat dit moeilijk kan zijn. Jij kunt ook deelnemen en bijdragen zonder jouw persoonlijke verhaal te delen. Zodat jouw mening en inzichten wel worden gehoord.

 

De Focusgroepen

Samen met jou als ervaringsdeskundige willen we een beter beeld krijgen. Van de uitdagingen en de problemen die jij ervaart. Deze informatie helpt ons om beter voor jou én andere mede-inwoners hulp en ondersteuning te ontwikkelen die ook echt helpt. Ook voor deze focusgroepen werken we met persoonsprofielen. Want inwoners hebben in verschillende sitiaties andere behoeften, dat weten we al uit ervaring. De focusgroepen zijn wel anders dan bij de dialoogsessies en duren maar anderhalf uur:

(a)         Alleenstaande ouders

(b)         Ouders met 2 of meer kinderen <12 jaar

(c)          Statushouders

(d)         Jongeren tot 25 jaar

(e)         ZZP’ers en ondernemers

(f)          AOW-gerechtigden

(g)         Alleenstaande volwassenen

(h)         Inwoners 55+ jaar met WIA-uitkering

 

Herken jij je in één (of meerdere) van deze profielen en wil je ons helpen?

Kijk eens op de flyer en meld je aan bij Milena Alcorta via de mail op m.alcorta@venlo.nl of bel naar 06-27339953.

Ook met vragen kun je bij haar terecht.

 

Je kunt je vraag ook stellen via: geldzorgen@venlo.nl

En je kunt je hier ook aanmelden.

We helpen je graag.

Download hieronder de informatie van gemeente Venlo in jouw gewenste taal.

Nederlands

Arabisch

Duits

Engels

Pools

Turks

Laatste nieuws

bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

Steyl is uniek en dat willen we zo houden.Praat u ook mee? Kom naar de bijeenkomst op: Donderdag 7 maart 2024van 19.00 tot 21.00 uur in het Limburgs Schutterij Museum Erfgoedorganisatie BOEi en gemeente Venlo zijn druk in de weer met de plannen om Kloosterdorp Steyl...

Lees meer
Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt; iets voor Steyl? De Gemeente Venlo is aan het onderzoeken of er behoefte is aan autodelen in de wijken en dorpen.…

Lees meer
Kleding en speelgoed beurs

Kleding en speelgoed beurs

Zo mooi.. Vanuit het Dörpshóes maar liefst 85 kinderpakketten mogen mogen weggeven en 43 gezinnen warm kunnen aankleden. Nogmaals lieve mensen..bedankt voor het doneren!

Lees meer
Goochelen met opa’s en oma’s

Goochelen met opa’s en oma’s

Dinsdagavond 28-11-2023 Workshop goochelen Dinsdagavond in het Dörpshóes Rochus in Steyl zat het vol met magie en behoorlijk wat spanning. Er was een workshop goochelen…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Woensdag 22 November 33 kleine pietjes mochten we verwelkomen. Lieve kindjes wat was het gezellig…pieten gym, de vloer is lava, pepernoten maken en dan met…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Vanavond begint het sinterklaasjournaal weer. En wij zitten er al helemaal klaar voor! Kom je ook gezellig naar onze sinterklaasmiddag?Wel aub even van tevoren aanmelden!Ouders zijn welkom om te blijven als de kinderen het te spannend vinden zonder papa of mama....

Lees meer
Halloween disco

Halloween disco

D’r ligk al lang op Sjteyl ‘t verlange öm iets veur de jeug te doon. JSS waas d’r neet mier, kingervekansiewerk opereert veural in de…

Lees meer
Openbare vergadering

Openbare vergadering

31 Oktober 2023 Waar: Aula Basis school De SchalmSint Sebastianusstraat 10 Inloop 19:00 uurAanvang 19:30 uur Thema’s Inleiding - Dorpsraad Boei - Kloostergebouwen Steylerhof - oud Politiebureau Pannaveldje - voetbal in een kooi Roermondseweg - update Talentverbinder...

Lees meer