Dorpsraad Steyl

 

Dorpsraad

Dörpshóes Rochus

Nieuws

Agenda

Nieuw wijkcentrum in Steyl zorgt voor verbinding

Nieuw wijkcentrum in Steyl zorgt voor verbinding

Sinds de sluiting van gemeenschapshuis Trianon 1 januari 2012 beschikt dorp Steyl niet meer over een eigen accommodatie. Aan de Sint Sebastianusstraat hielden veel verenigingen, waaronder bijvoorbeeld de Steyler Soppers, hun domein. Door een aanpassing in het gemeentelijke accommodatiebeleid moest destijds het gemeenschapshuis sluiten. Pogingen om een nieuw onderkomen te vinden, liepen op niets uit. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen.

Voorzitter Sjaak Timmermans van Wijkraad Steyl: “De wens om een centrale en toegankelijke ruimte te hebben voor de inwoners van ons dorp is altijd gebleven. We hebben als Wijkraad de afgelopen jaren geprobeerd om een nieuwe locatie te vinden. Dit lukte niet, totdat de directeur van basisschool De Schalm contact opnam.” Het toeval wil dat de basisschool om de hoek bij het voormalige Trianon ligt. De basisschool heeft momenteel ruimte over in het gebouw en vroeg de wijkraad of zij interesse hadden deze in te vullen.

Dré Janssen: “We waren meteen enthousiast over het voorstel. We openen half april dan ook een wijkcentrum in een apart gedeelte van het gebouw. Deze locatie biedt het voordeel dat we echt kunnen optrekken met de school. Veel zaken zijn al geregeld. Denk aan poetsen, energie, water en beveiliging van het gebouw.” Sjaak vult zijn collega aan: “Veel inwoners hebben zelf op deze school gezeten en hebben dus een band met de locatie. Dit maakt de entree laagdrempelig. Verder zijn er allerlei ideeën om samen te werken. Denk aan een ‘repair cafe’ in het handenarbeidlokaal van school, met kinderen cake bakken in de keuken van onze huiskamer of ouderen die voorlezen aan kinderen.”

Donderdag 8 december werd er met Incluzio een inloopavond georganiseerd. Er kwamen veel belangstellenden op af. 15 aanwezigen hebben aangegeven mee te willen denken het wijkcentrum verder vorm te geven. Eind januari vond er met deze mensen een bijeenkomst plaats om te brainstormen. “Je merkt dat er behoefte is en dat mensen elkaar willen opzoeken en sociale contacten willen onderhouden. Er is een lijst met ideeën opgesteld, waaronder een biljart plaatsen, kaartmiddag, laaggeletterdheid aanpakken en yogales”, vertelt Sjaak.

Er moeten nog wel wat keuzes worden gemaakt voor de opening in het voorjaar, maar enthousiasme is er. Het wijkcentrum moet zichzelf in de toekomst gaan bewijzen. Dré: “Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat ons centrum bestaansrecht heeft. We roepen dus iedereen vooral op met ideeën te komen.” De komende weken worden de ruimtes verder aangekleed. Er komen fotowanden en een huiselijke inrichting. Naast de fysieke ruimte is de wijkraad ook aan de slag gegaan met de online ruimte. Bram Schouwenberg heeft een nieuwe website gemaakt en Sam Vervoort is gevraagd om de social mediakanalen mee op te zetten. Sjaak: “We willen ook jongeren aanspreken en betrekken. We zijn blij dat Bram en Sam ons al meehelpen. Hopelijk volgen er nog veel hun voorbeeld, want we moeten het toch echt samen doen.”

Het wijkcentrum Steyl wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Venlo.

Laatste nieuws

Nuance, van hart tot hart

Nuance, van hart tot hart

Is een werkgroep binnen het Dörpshóes Rochus die activiteiten organiseert waarbij buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Evenementen zoals Steylerdag, Kerstmarkt etc..waar ‘samen zijn en doen’ centraal staatMaar ook het organiseren van gratis kledingmarkten en...

Lees meer
bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

Steyl is uniek en dat willen we zo houden.Praat u ook mee? Kom naar de bijeenkomst op: Donderdag 7 maart 2024van 19.00 tot 21.00 uur in het Limburgs Schutterij Museum Erfgoedorganisatie BOEi en gemeente Venlo zijn druk in de weer met de plannen om Kloosterdorp Steyl...

Lees meer
Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt; iets voor Steyl? De Gemeente Venlo is aan het onderzoeken of er behoefte is aan autodelen in de wijken en dorpen.…

Lees meer
Kleding en speelgoed beurs

Kleding en speelgoed beurs

Zo mooi.. Vanuit het Dörpshóes maar liefst 85 kinderpakketten mogen mogen weggeven en 43 gezinnen warm kunnen aankleden. Nogmaals lieve mensen..bedankt voor het doneren!

Lees meer
Goochelen met opa’s en oma’s

Goochelen met opa’s en oma’s

Dinsdagavond 28-11-2023 Workshop goochelen Dinsdagavond in het Dörpshóes Rochus in Steyl zat het vol met magie en behoorlijk wat spanning. Er was een workshop goochelen…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Woensdag 22 November 33 kleine pietjes mochten we verwelkomen. Lieve kindjes wat was het gezellig…pieten gym, de vloer is lava, pepernoten maken en dan met…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Vanavond begint het sinterklaasjournaal weer. En wij zitten er al helemaal klaar voor! Kom je ook gezellig naar onze sinterklaasmiddag?Wel aub even van tevoren aanmelden!Ouders zijn welkom om te blijven als de kinderen het te spannend vinden zonder papa of mama....

Lees meer
Halloween disco

Halloween disco

D’r ligk al lang op Sjteyl ‘t verlange öm iets veur de jeug te doon. JSS waas d’r neet mier, kingervekansiewerk opereert veural in de…

Lees meer