Dorpsraad Steyl

 

Dorpsraad

Dörpshóes Rochus

Nieuws

Agenda

Betekenis de vlag van Steyl

 


De leeuw in de vlag is afkomstig uit het wapen van het voormalig hertogdom Gülick, waartoe Steyl en Tegelen tot aan de Franse tijd behoorden. Om de band met Gulick te tonen is gekozen voor de Gulikse leeuw, welke goed contrasteert met het goud en rood van de voormalige gemeente Tegelen.

In de vlag zijn de kleuren goud en rood verwerkt welke verwijzen naar de eerste Tegelse vlag uit 1938. De banen in gepaalde vorm  (verticaal) symboliseren volgens de heraldiek de alliantie en verbondenheid tussen Steyl en de voormalige gemeente Tegelen evenals de saamhorigheid binnen de Steylerse gemeenschap welke zich uit in het rijke verenigingsleven.


De drie golven refereren op de eerste plaats aan de Maas, vriend en vijand. De gunstige ligging van Steyl aan de Maas  was in vorige eeuwen van een vrij belangrijke economische betekenis voor de handel met het achterland. Steyl heeft zijn naam te danken aan de stijle, geërodeerde bocht – oever die het laden en lossen van goederen vergemakkelijkt (loswal).

De drie gouden korenaren staan voor het heraldisch symbool van de vruchtbaarheid. Daarnaast  symboliseert dit het beeld van Christus de Zaaier aan het museumplein. Een parabel uit het evangelie vertelt over de zaaier die uitging om te zaaien. Het zaad is het evangelie. Genoemd symbool duidt ook op de band tussen Steyl en zijn missionarissen SVD.

Laatste nieuws

bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

bijeenkomst ‘Steyl is uniek’

Steyl is uniek en dat willen we zo houden.Praat u ook mee? Kom naar de bijeenkomst op: Donderdag 7 maart 2024van 19.00 tot 21.00 uur in het Limburgs Schutterij Museum Erfgoedorganisatie BOEi en gemeente Venlo zijn druk in de weer met de plannen om Kloosterdorp Steyl...

Lees meer
Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt

Autodelen in de buurt; iets voor Steyl? De Gemeente Venlo is aan het onderzoeken of er behoefte is aan autodelen in de wijken en dorpen.…

Lees meer
Kleding en speelgoed beurs

Kleding en speelgoed beurs

Zo mooi.. Vanuit het Dörpshóes maar liefst 85 kinderpakketten mogen mogen weggeven en 43 gezinnen warm kunnen aankleden. Nogmaals lieve mensen..bedankt voor het doneren!

Lees meer
Goochelen met opa’s en oma’s

Goochelen met opa’s en oma’s

Dinsdagavond 28-11-2023 Workshop goochelen Dinsdagavond in het Dörpshóes Rochus in Steyl zat het vol met magie en behoorlijk wat spanning. Er was een workshop goochelen…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Woensdag 22 November 33 kleine pietjes mochten we verwelkomen. Lieve kindjes wat was het gezellig…pieten gym, de vloer is lava, pepernoten maken en dan met…

Lees meer
Sinterklaasfeest

Sinterklaasfeest

Vanavond begint het sinterklaasjournaal weer. En wij zitten er al helemaal klaar voor! Kom je ook gezellig naar onze sinterklaasmiddag?Wel aub even van tevoren aanmelden!Ouders zijn welkom om te blijven als de kinderen het te spannend vinden zonder papa of mama....

Lees meer
Halloween disco

Halloween disco

D’r ligk al lang op Sjteyl ‘t verlange öm iets veur de jeug te doon. JSS waas d’r neet mier, kingervekansiewerk opereert veural in de…

Lees meer
Openbare vergadering

Openbare vergadering

31 Oktober 2023 Waar: Aula Basis school De SchalmSint Sebastianusstraat 10 Inloop 19:00 uurAanvang 19:30 uur Thema’s Inleiding - Dorpsraad Boei - Kloostergebouwen Steylerhof - oud Politiebureau Pannaveldje - voetbal in een kooi Roermondseweg - update Talentverbinder...

Lees meer